Pari viikkoa vielä ja VHS:n lukukausi alkaa jälleen. Saa nähdä, millaisia uusia oppilaita suomen kielen ryhmiin tulee ja ketkä "vanhoista" jatkavat. Aina lukukauden alussa tulee mietittyä, miten omaa opetusta voisi parantaa. Oppilaiden motivaatiossa ei ole valittamista. Harvoin suomen kielen kurssille ilmoittaudutaan hetken mielijohteesta, vaikka pari sellaistakin on vastaan tullut.

Luin hiljattain Abu-Hanna Umayyan kirjan "Sinut". Kirjan avasi minulle ihan uusi näkökulmia Suomeen ja suomalaisiin, mutta myös ulkomaalaisena, ulkopuolisena olemiseen. Hän kertoo myös suomen kielen oppimisestaan. Suomen kielen kurssin opetusmateriaali ei häntä innostanut. Hän meinasi kuristaa Liisa Suomaisen (hahmo, josta suomen kielen kirja kertoi), koska Liisa teki arjesta yhtä latteaa kuin räntäpäivä. Vaikka istun pulpetin toisella puolella niin opettajanakin tunnen tunteen. Abu-Hanna innostui kielestä musiikin kautta. Hänen suomen kielen "lähteensä" oli Sielun veljet.

Minusta on vaikeaa ja todella haastavaa yrittää opettaa aloittelijoille suomen kieltä mielekkäästi. Olen miettinyt pitkään kirjan roolia opetuksessa ja harkinnut jopa siitä luopumista aloittelijoiden kurssilla. Toisaalta osa oppilaista on selvästi tottunut tietyntyyppiseen opetukseen ja kokevat sen turvalliseksi. No, minulla on vielä pari viikkoa aikaa pähkeillä muutoksia.

Vielä Abu-Hannan kirjan nimestä. Hän ihmettelee, että suomalainen on sinut itsensä kanssa, siis minä ja sinä itsensä kanssa.